Türkiye için Yeni Bilgi Toplumu Teknolojileri
BTT-TÜRKİYE


BTT-TÜRKİYE projesinin en temel hedefi Türkiye’nin bilgi toplumu teknolojileri alanındaki ARGE kapasitesine katkıda bulunmaktır. Bu hedefe, öncelikle BÜ-EEBM’de halen sürdürülmekte olan araştırma faaliyetlerine daha fazla sayıda değişik formasyona sahip araştırmacıların katkılarını sağlayarak ve BÜ-EEBM’nin, başka kaynaklardan sağlanamayan, araştırma altyapısı için gerekli yazılım ve donanım ihtiyaçlarını bu projeyle sağlanan destekle karşılayarak ulaşılacaktır. Hedeflenen araştırma alanları, AB ve diğer gelişmiş ülkelerin belirledikleri öncelikli araştırma alanlarının bir alt kümesidir: telsiz haberleşme sistemleri, bilişim ağları, opto-elektronik, gömülü sistemler, üç boyutlu resim işleme, akıllı algılama sistemleri, nümerik hesaplama, anten ve mikrodalgalar, gelişmiş ağ hesaplama (grid computing) sistemleri, P2P (peer-to-peer) haberleşme ağları, çoklu ortam (multimedia) sistemleri, yazılım teknolojileri ve doğal dil işleme, gibi.

Projenin ikinci hedefi, Türkiye’nin AB projelerinden aldığı payın artırılmasına katkıda bulunmaktır. Bu hedef öncelikle BÜ-EEBM’den AB Komisyonu’na proje desteği süresince en az bir adet, bilgi toplumu teknolojileri ile ilgili, kapsamlı bir proje başvurusu yapılarak gerçekleştirilecektir. BÜ-EEBM’nin bu güne değin gösterdiği proje teklifi ve sonuçlandırılması ile ilgili tecrübeleri ve performansı ışığında bu hedefe ulaşılmasında hiç bir sorun öngörülmemektedir. Bu hedefle ilgili bir başka çalışma planı, BÜ-EEBM’nin dış destekli proje önerisi ve yönetimi ile ilgili tecrübelerini Türkiye’deki diğer kuruluşlara aktarma aktivitesidir. Özellikle tekno-parklarda yer alan şirketler ve Anadolu üniversitelerinin bu konularda desteğe ihtiyaç duydukları varsayımından hareketle, bu konudaki ihtiyacın belirlenmesi ve ortaya çıkabilecek gereksinimler doğrultusunda BÜ-EEBM tecrübe ve bilgi birikimlerinin seminer vb. gibi faaliyetlerle bu kuruluşlara aktarılması da amaçlarımız arasındadır.

BÜ-EEBM, halen yürütülmekte olan projeler nedeniyle, çok sayıda AB ve ACC kuruluşlarıyla irtibat halindedir ve ortak çalışmalar yapmaktadır: University of Twente, CWI and SARA, Hollanda; Fraunhaufer Institute (HHI), Paderborn University, Technical University of Munich, German Aerospace Centre and HLRS, Almanya; INRIA and INSA-Lyon, Fransa; Tampere University of Technology, Finlandiya; National Technical University of Athens, Yunanistan; DeMontford University, and University of Oxford, İngiltere; Technical University of Denmark, Danimarka; Universities of Pisa, Pavia and Valencia, İtalya; MTA/SZTAKI, Macaristan; CERN, EPFL and ETH Zurich, İsviçre; ve Technical University of Sofia, CLOSPI-BAS, Bulgaristan bu kuruluşlardan bazılarıdır. Bu projenin üçüncü amacı da bu kuruluşlarla işbirliğini, öğrenci ve öğretim üyesi değişimleriyle, güçlendirmektir.

Projenin dördüncü ve son amacı ise genç bilim insanlarına, BÜ-EEBM’deki araştırma faaliyetlerine katılma imkanı sağlayarak ve doktora öğrencisi sayısını arttırarak, yeni iş imkanları yaratmaktır. BÜ-EEBM’deki yüksek lisans öğrencilerinin tümüne yakın bir kısmı tam bursla üniversite tarafından desteklenmektedir. Her ne kadar Bilkent Üniversitesi çok önemli miktarda bir kaynağı bu amaca tahsis etmişse de, bir yüksek lisans öğrencisini desteklemek bir mühendisi işe almaktan bile daha pahalı olduğundan, desteklenen öğrenci sayısı sonunda kısıtlı kalmaktadır. Son on beş sene zarfında, yüksek lisansa yönelen BÜ-EEBM veya benzer diğer üniversite mezunlarının ilk tercihleri hep ABD üniversiteleri olagelmiştir. Bu kaliteli öğrencilerin yüksek lisans eğitimlerini Türkiye’de yapmaya ikna edilebilmeleri ancak onlara daha fazla finansal destek ve daha fazla yurt-dışı konferans ve akademik değişim programlarına katılma imkanı ve daha iyi bir çalışma ve araştırma altyapısı sağlamakla mümkün olabilir. Bu nedenle, bu proje vasıtasıyla sağlanacak desteğin bir kısmı BÜ-EEBM’de bilgi toplumu teknolojileri alanında doktora yapan veya yapacak öğrencileri teşvik ve buna yönelik altyapı desteği için kullanılacaktır.