Türkiye için Yeni Bilgi Toplumu Teknolojileri
BTT-TÜRKİYE

Akıllı Sistemler


Akıllı Sistemler Araştırma Grubu, Akıllı Algılama, Doğal Dil İşleme ve Makina Öğrenmesi, Görüş ve Öğrenme ile Ağa Bağlı Kontrol Sistem Laboratuvarlarından oluşmaktadır. Grup, yapay zeka, bilgisayarla görme, ses ve görüntü tanıma, makina öğrenmesi, veri madenciliği, doğal dil işleme, akıllı algılama, sensör-temelli robotik, sinir ağları, kontrol sistemleri ile ilgili, geniş bir yelpazede, araştırmalar yapmaktadır. Grubun hesaplama ve kontrol yeteneğine, çok sayıda PC, bir radyo-kontrollü ve çeşitli sensörlere sahip mobil robot, bir yapılandırılmış-ışık sistemi, jiroskoplar, ivme-ölçerler ve motorlar katkıda bulunmaktadır. Grup, bir AB FP6 projesi olan MUSCLE (Multimedia Understanding Through Semantics, Computation and Learning) projesinin ortaklarındandır. MUSCLE projesinde grup, çok-modlu verilerin entegrasyonu konusundaki araştırmalara katkıda bulunmaktadır ve bu proje kapsamında da araştırmalarına devam edecektir. Ayrıca, bilgisayar görüşü ve şekil tanıma kapsamında eşya ve yüz tanıma problemleri, çok-modlu veriler arasındaki ilintileri anlama, resim ve video semantik analizi, uzaktan algılama, tıbbi resim analizi ve madenciliği, hastaların hareket analizi ile akıllı sağlık izlenmesi, örnek-temelli makina tercümesi, makina ögrenmesi ve bilgi çıkarımı gibi konular da bu grubun araştırma konuları arasındadır. Bu araştırmalara önemli destek olmak üzere, grup, hızlı ve büyük hafıza kapasiteli bilgisayarlara ihtiyaç duymaktadır. Bu bilgisayarlar halk sağlığı, çevre, halk güvenliği, kültür mirasları, semantik-temelli içerik yönetimi, makina öğrenmesi gibi konulardaki ileri araştırmalar için kullanılacaktır. Bir ağlı sistem üzerinden dağıtık (distributed) kontrol, uzaktan algılama ve keşfetme, tele-robotik, tele-tıp alanlarında yeni uygulamalarda kullanılmaktadır.

Akıllı Sistemler Araştırma Grubu bu tür kontrol problemlerinden bazılarını, AB üyesi ülkelerdeki araştırmacılarla bağlantı kurarak ve birlikte çalışarak, incelemeyi planlamaktadır. Eksik bilgi akışı ve zaman gecikmeli dağıtık kontrol için geliştirilmiş teorilerin deneysel gerçeklenmesi için bir deneme-tezgahı (test-bed) yaratılacaktır. Bu tezgahın ana noktası, BÜ Kontrol Sistemleri Laboratuvarı olacak, ve ortakların bu laboratuvara bağlanarak gerçel-zamanda deneyler yapmaları mümkün olacaktır. Bu nihai amaca yönelik olarak, ilk aşamada kontrol laboratuvarı yeni deney düzenekleri, veri aktarma cihazları ve kontrol amaçlı bilgisayar alımlarıyla güçlendirilecektir.

Akıllı Sistemler Araştırma Grubunu oluşturan ögretim üyeleri BÜ-BM’den Selim Aksoy, İlyas Çiçekli, Pınar Duygulu, Altay Güvenir ve BÜ-EM’den Billur Barshan, Hitay Özbay, Bülent Özgüler’dir.