Türkiye için Yeni Bilgi Toplumu Teknolojileri
BTT-TÜRKİYE

Elektronik ve Fotonik


Elektronik ve Fotonik Araştırma Grubu deneysel fotonik, ultra-hızlı fotonik anahtarlar, ince-film ve cihazların fabrikasyonu ve modellenmesi, yüksek performanslı GaN ve polimer temelli nanoelektronik cihazlar, sensörler ve devreler, sayısal tasarım ve gömülü sistemler üzerinde araştırmalar yapmaktadır. Grubun kullanımına açık olan Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Merkezi, 250 metre kare üzerine kurulu, sub-mikron litografi ve diğer genel amaçlı elektrik ve optik karakteristik ölçümler yapılabilen, klas-100 mertebesinde bir temiz odaya sahiptir. Elektronik ve Fotonik Araştırma Grubu bazı fabrikasyon ve ölçüm zorluklarını aşmak için bu merkezin kapasitesini artıracak ve AB ülkeleri araştırıcılarının kullanımına sunacaktır. Bunun için ilk aşamada ihtiyaç duyulan bir nanotüp kimyasal buhar depolama sistemi kurulacaktır. Güçlenmiş bir Bilkent Nanoteknoloji Merkezi ile AB ve Türkiye araştırıcıları kaynaklarını ve uzmanlıklarını birleştirerek nanoteknoloji araştırma alanında daha ileri mesafeler alacaklardır.

Yaratıcı bir deneysel fotonik aktivitesi, örneğin yonga-boyutu yarı-iletken platformu, yeni bir fotonik parça veya yonga-üstü entegre alt-sistem ve bunların deneysel gösteriminden ibarettir. Ancak bu, işleme, paketleme, epitaksiyal büyüme gibi işlemlerin yapılabildiği bir servis kuruluşunun varlığına bağlıdır. Son yıllarda çok sayıda araştırma kurumları ve küçük işletmeler, elektronik tasarım ve üretimi birbirinden ayırarak “fabless” araştırmaya yönelmişlerdir. Elektronik ve Fotonik Araştırma Grubu, Türkiye’deki deneysel fotonik araştırmalarının önünü açmak için, “fabless” araştırmaya önayak olacak, AB ülkeleri içinde amaca uygun üretim kurum veya laboratuvarlarını belirleyecek, bu kurumlara danışmanlık hizmeti verecek ve Türkiye’de tasarlanmış fotonik devrelerin deneysel demolarının yapılabilmesini sağlayacaktır.

Elektronik ve Fotonik Araştırma Grubu'nun araştırmacı öğretim üyeleri, BÜ-EE’den Özgür Aktaş, Orhan Aytür, ve BÜ-Fizik’ten H. Volkan Demir’dir.