Türkiye için Yeni Bilgi Toplumu Teknolojileri
BTT-TÜRKİYE

Haberleşme Sistemleri

Bilkent’te son yıllarda haberleşme konusundaki araştırmalar daha çok telsiz ve optik haberleşme konularına odaklanmıştır. Bilkent Üniversitesi bir FP6 NoE NEWCOM (Network of Excellence on Wireless Communications) ortağıdır. NEWCOM 13 ülkeden 50’den fazla kuruluşu bir araya getiren AB’nin en büyük ünversite araştırma konsorsiyumudur ve Bilkent’in ortaklığı şimdiden diğer ortaklarla birleşik araştırmalar ve doktora programları kurmaya vesile olmuştur. Grup üyelerinin aktif olduğu diğer konular enformasyon ve kodlama kuramı, sayısal ve RF haberleşme elektroniği, tasarsız (ad-hoc) ağlar, ve kablosuz haberleşme sistemlerinin modelleme ve prototip üretimi çalışmalarıdır. NEWCOM üyeliği ve BTT-Turkey desteği, BÜ-EEBM’nin haberleşme sistemleri araştırma yeteneğini üye ülkeler seviyesine çıkarabilmesi için önemli bir fırsat yaratmıştır. Haberleşme Grubu, varolan telsiz haberleşme laboratuvarlarını güçlendirerek AB’deki benzerleri seviyesine çekmeyi ve böylece ARGE kabiliyetlerini artırmayı ve daha çok sayıda araştırıcıya gerek duydukları pratik becerileri kazandırmayı planlamaktadır. Bu kapsamda haberleşme sistemleri araştırma altyapısı yazılım ve donanım bakımından takviye edilecektir. Ayrıca en az bir yüksek lisans öğrencisi projeden desteklenecek ve haberleşme araştırmalarına katılacaktır.

Haberleşme Grubunu oluşturan öğretim üyeleri Erdal Arıkan, Ezhan Karaşan, Nail Akar, Defne Aktaş’tır.